Blog Yazısı

Neden CDN (Content Delivery Network) Kullanılmalı?

Web siteniz ayakta ve kullanıcılar bağlanabiliyor. CDN hizmeti satın almak için fazladan para vermenin ne gereği var? CDN, web sayfanızın daha hızlı yüklenmesini sağlayarak olumlu bir kullanıcı deneyimini sunacaktır. Ancak, CDN'nin tek yararı bu mu? Bu yazıda, CDN’in işletmenizin rekabette öne geçmesi için sağladığı avantajlardan bahsedeceğiz.

CDN NEDİR?

CDN, İngilizce Content Delivery Network’ün kısaltmasıdır ve Türkçesi "içerik dağıtım ağı" olarak bilinir.

CDN, bir web sitesine ait statik içeriklerin (sürekli değişmeyen ve çoğunlukla veritabanı bağlantılı olmayan içerikler) ziyaretçiye en yakın CDN sunucusundan verilerek, web sitesinin daha hızlı açılmasını sağlamaya yarayan, içerik dağıtım sunucularından oluşan bir networkdür.

Dağıtık durumdaki sunucular ilgili sitenin veri merkezinin sıkışıklık yaşamasını engeller. CDN, günümüzde farklı web siteleri ve uygulamalar tarafından içerik dağıtım hızını artırmak ve internette gezinmeyi daha keyifli hale getirmek için kullanılıyor. Web siteleri, uygulamalar ve aşağıda sıralanan içerik türleri için CDN kullanılabilir:

Metin

Grafikler

Kodlar

Medya dosyaları

Açık kaynaklı yazılımlar

SaaS yazılımları (Bulut tabanlı uygulamalar)

Belgeler

Portal ve bloglar

Canlı video akışı ve isteğe bağlı video akış ortamları

Sosyal medya ağları

Bir CDN hizmeti almaya başladığınız zaman, CDN networku sitenizden statik içerikleri kendi sunucularına kopyalar ve ziyaretçilere bu içeriği kendi sunucularından iletir. Böylece, kullanıcıya en yakın lokasyondan ulaşan statik içerik, kullanıcıya daha hızlı iletilmiş olur. Statik içeriklerin çoğunlukla, resim, ses ve video içerikler olduğu düşünüldüğünde (en çok yer kaplayan içerikler bu içeriklerdir) web sitesinin yüklenme hızında kayda değer bir artış olduğu gözlenmektedir. Örneğin; Türkiye'de bulunan bir kullanıcı web sitenize erişmek istediğinde, sorgu ABD'ye yönlendirilmez. CDN servis sağlayıcı, sorguyu Türkiye'de bulunan en yakın sunucuya yönlendirir ve verileri geri göndererek web sitesinin daha kısa sürede yüklenmesini sağlar. Benzer şekilde, kullanıcınız web sitenize Avustralya'dan erişiyorsa, CDN kullanıcıyı Avustralya'ya en yakın sunucuya yönlendirir, böylece yükleme süresini en aza indirir.

CDN NASIL ÇALIŞIR?

Bir web sitesine istekte bulunan bir kullanıcı, sunucu ile ayrı kıtalarda olabilir. Ağ üzerinde büyük bir mesafe kat eden (aktif cihazlar, fiber optik kablolardan kaynaklanan gecikmelerden sonra) istek son olarak kullanıcıya iletilir. Kaynak sunucunun istenen içeriği iletmesi için geri gitmek zorunda olduğu mesafe, yüklenme hızının büyük ölçüde yavaşlamasına neden olacaktır.

Çözüm CDN

Eğer kaynak sunucu ile istemci arasındaki mesafe kısa ise, bağlantı daha hızlı olacaktır. Fakat kaynak sunucu ile istemci arasındaki mesafe birbirinden uzak olduğunda ise bağlantı hızı çok uzun sürecek ve paketler istemciye daha düşük bir hızda ulaşacaktır. CDN burada “istemciye yakın alternatif bir kaynak” olarak devreye giriyor.

CDN SERVİS SAĞLAYICI KULLANILMADIĞINDA NE OLUR?

1. Bir kullanıcı bir web sunucusuna istek gönderir.

2. Web tarayıcısı isteği web sunucusuna iletir.

3. Web sunucusu tekli veya çoklu paketler halinde yanıt verir.

4. Her paket İnternette dolaşmak ve web tarayıcısına ulaşmak için aynı veya farklı bir yol alabilir.

5. Tüm paketler birbirine bağlanan alt ağlardan geçer İstemci > ISS (İnternet Servis Sağlayıcı) > Internet > Web sunucusu

Bir CDN'in dağıtılmış sunucularına Uç Sunucu (Edge Server) denir ve bunların bulunduğu konuma Varlık Noktası(Point of Presence) denir. Bu nedenle, bir kullanıcı web sitenizdeki herhangi bir şeye erişmek istediğinde, en yakın uç sunucu orijinal sunucudan bilgilere erişir ve gerekli içeriği kullanıcıya sunar. Verileri önbellek olarak depolar ve bunu talep eden en yakın istemciye sunarak alternatif bir kaynak gibi davranır. Böylece, bir dahaki sefere, kullanıcılarınız web sitenize erişmeye çalıştığında, içerik doğrudan uç sunuculardan aktarılır ve yükleme süresi en aza indirir. CDN 4 parçadan oluşur:

Dağıtıcı (Delivery Node) En yakın istemci tarafından istenen verileri sunar.

Saklayıcı (Storage Node) Önbelleğe alınan verileri barındırır.

Kaynak (Origin Node) Verilerin alındığı ana web sunucusu.

Kontrol (Control Node) Veri iletim, yönetim ve izleme sağlar.

Günümüzde büyük web siteleri ve uygulamalar CDN kullanıyor. Teknolojinin ilerlemesi, e-ticaretin yaygınlaşması ile web sitelerinin içeriği günden güne daha da artmakta. Httparchive.org'a göre; 2010 yılında ortalama bir web sayfasının boyutu 467 KB iken, 2020 yılında ise 2.032 KB olduğu belirtilmiştir. İşlemleri daha hızlı hale getiren CDN dağıtımı, sayfaları daha hızlı yükler ve kaynak sunucudaki yükü azaltır. Sonuç olarak, büyük video içeriği aktarımları CDN kullanarak sorunsuz bir şekilde gerçekleşmektedir. CDN olmasaydı, Netflix'in dünyanın 190'dan fazla ülkesinde kullanıldığı düşünülürse, başarılı bir hizmet sunması mümkün olamazdı. CDN, web sitelerinin ve işletmelerinin küreselleşmesine yardımcı olmuştur.

CDN kullanımı; performans, kullanıcı deneyimi(UX) ve daha hızlı içerik dağıtımının yanı sıra web sitelerine, uygulamalara ve işletmelere birçok avantaj sunar.

Sayfa yükleme hızını artırır

CDN entegrasyonunun en temel nedeni web sayfası ve web uygulamalarının yüklenme hızını artırmasıdır. CDN, verileri en yakın sunucudan alır. Sonuç olarak, herhangi bir isteğin orijinal sunuculara iletilmesine gerek kalmaz ve dünyadaki tüm kullanıcıların web sitesine eşit hızda erişmesini sağlar.

Video akışındaki gecikmeyi azaltır

Yüklenme hızı, video dosyaları gibi dinamik içerikler için de geçerlidir. Özellikle dinamik içerik için tasarlanmış bir CDN tasarımı video gecikmesini azaltır. Nihayetinde, son kullanıcının yaşayacağı donma veya kopma gibi olumsuz durumlar en aza indirgenir ve istemciye daha iyi video akışı sunulmuş olur.

Video Akışı için CDN'lerin iki türünü bulabilirsiniz:

İsteğe Bağlı (On-demand) Video CDN: Bir videoyu doğrudan akışa indirmeden, önbellekte tututar. Birden fazla CDN sunucusu içeriği orijinal OTT ( Over-the-top-medya servisleri -Netflix gibi- medyayı doğrudan internet (HTTP) üzerinden sunar) sunucusundan bir önbelleğe alarak saklar. En yakın iki CDN sunucusu sürekli olarak küçük parçalar halinde içeriği önbelleğe taşır. Sonuç olarak, bir kez tıklandığında bir videoyu oynatmak için gereken zaman ve bant genişliğini azaltır.

Canlı (Live Stream) Video CDN: Önbellekleme üzerinde çalışır, ancak kaynak sunucudan doğrudan canlı akışı önbelleğe alamayız. HLS (HTTP Live Streaming) ile içeriği anında kullanıcılara iletmek için yüksek bant genişlikli hatlar üzerinde çalışır. Bu nedenle, canlı akış CDN'leri isteğe bağlı-video CDN'lerinden daha maliyetlidir.

Bant genişliği tüketimini azaltır

Hosting hizmetlerindeki en büyük masraflardan biri trafiktir. Verileri doğrudan kaynak sunucudan çekmek yerine, farklı konumlardan sunarak tek lokasyondaki yüksek bant genişliği ihtiyacını azaltır.

Web sitenizi Google sıralamalarında daha üst sıraya çıkarır

Sayfa yükleme hızı , Google'ın sayfaları sıralarken kullandığı etkenlerden birisidir. Web siteniz ne kadar hızlı olursa, SEO skorunuz (Search Engine Optimization -arama motoru optimizasyonu) artar ve aramalarda daha üst sıralara çıkarsınız.

Tasarruf sağlar

CDN entegrasyonunun çok maliyetli olduğu ve sadece büyük işletmeler için tasarlandığı şeklinde yanlış bir bilgi var. Altosec ile bütçenize ve gereksinimlerinize uygun bir CDN hizmeti bulabilirsiniz. Ayrıca, CDN uzun vadede tasarruf etmenize yardımcı olur. Kaynak sunucudan gelen yükün azalması ve daha az bant genişliği tüketimine yardımcı olur. Bu sayede, web hosting faturalarında tasarruf sağlanır.

Daha iyi bir analiz sunar

Kaynakların birden fazla uç sunucu üzerine dağılması, kullanıcı isteğine göre yük kapasitesini optimize eder. Gerçek zamanlı istatistikler ve analizlerle, trafiğin sitenize nasıl geldiğiyle ilgili daha iyi bir fikir edinebilirsiniz. Bu şekilde, hangi lokasyonlara odaklanmanız gerektiğini bilebilirsiniz.

Genişletilebilirlik ve ölçeklenebilirlik sağlar

Hizmet verdiğiniz bölgelere göre kapasiteyi arttırabilirsiniz. Örneğin; bir yazınız veya videolarınızdan biri, bir gecede viral hale geldi. Konvansiyonel sisteminiz, oluşacak trafik ile başa çıkamayabilir. Ölçeklendirilebilir alt yapı, oluşacak ani trafik artışlarına çözüm sunmaktadır.

Yoğun trafikle başa çıkmanızı sağlar

Konvansiyonel çözüm olan sistem odanızda barındırdığınız web sunucunuzun belirli bir kapasitesi vardır. (hem sunucu (RAM, CPU, vb.) hem de bandwidth) Ağınızda oluşan yoğun trafik sırasında CDN sunucuları yükü paylaşır ve web siteniz çalışır durumda kalır.

DDoS saldırılarına karşı korur

Saldırılar, müşteri networkünde değil servis sağlayıcı omurgasında karşılanır, böylece webe doğru gelen bir saldırı diğer servislerinizi etkilemez. Geleneksel bir sunucu, bu saldırı sonucunda kilitlenir veya yavaşlayarak sağlıklı bir hizmet sunamaz. CDN, web sitenize gelen iyi ve kötü trafik arasında ayrım yaparak saldırıları önleyebilir.

Olumlu kullanıcı deneyimi

Kullanıcı web sayfanızda bulunan ürün veya hizmeti kullanmak için bir nedene sahip olmalıdır ve bunu tecrübe ederken memnuniyet sağlamalıdır. Web siteleri üzerinde yapılan bir araştrmaya göre, ziyaretçilerin %74'ü web sitesinin 5 saniye içerisinde yüklenmemesi durumunda, siteden ayrılma eğilimi göstermiştir. CDN gecikme yüzünden yaşanan problemi azaltacak ve ziyaretçilerinize bir web sitesinden bekledikleri türde hız ve performans sağlayacaktır.

Altosec CDN çözümü ile sınırlı hat kapasitesiniz daha az kullanılır. Son kullanıcı coğrafi olarak en yakın sunucuya bağlanır ve daha hızlı hizmet alır. Web siteniz Google sıralamalarında daha üst sıraya çıkar.

Detaylı bilgi almak için