Blog Yazısı

Yük Dengeleme Nedir ve Nasıl Çalışır?

YÜK DENGELEME NEDİR?

Yük dengeleme, trafiği iki veya daha fazla sunucu arasında dağıtma uygulamasıdır.

Bir yük dengeleyici, sunucularınızın önünde oturan ve bu istekleri hız ve kapasite kullanımını en üst düzeye çıkaracak şekilde yerine getirebilecek ve hiçbir sunucunun fazla çalışmamasını sağlayan, performansı düşürebilen tüm sunuculardaki istemci trafiğini yönlendiren “trafik polisi” gibi davranır.

Tek bir sunucu çökerse, yük dengeleyici trafiği kalan çevrimiçi sunuculara yönlendirir. Sunucu grubuna yeni bir sunucu eklendiğinde, yük dengeleyici otomatik olarak bu sunucuya istek göndermeye başlar.

4. KATMAN TAŞIMA SEVİYESİ YÜK DENGELEYİCİSİ

Trafiği birden fazla sunucuya dağıtmanın en basit yolu, 4. katman (transport layer) yük dengelemesini kullanmaktır. Bu şekilde yük dengeleme, IP trafiğine ve port numarasına bağlı olarak kullanıcı trafiğini yönlendirir. Örneğin http://alanadiniz.com.tr/blog için bir istek gelirse, trafik alanadiniz.com.tr için tüm istekleri port 80'i dinleyen arka sunuculara yönlendirilir.

Kullanıcı, yük dengeleyiciye erişir. Yük dengeleyici hangi backend sunucusunu seçerse seçsin, kullanıcının isteğine doğrudan yanıt verir. Genel olarak, tüm backend web sunucular aynı içeriği sunmalıdır; aksi takdirde kullanıcı tutarsız içerik alabilir.

7. KATMAN TAŞIMA SEVİYESİ YÜK DENGELEYİCİSİ

Uygulama katmanının kullanılması, yük dengeleyicinin, istekleri kullanıcının isteğinin içeriğine göre farklı arka uç sunucularına iletmesine olanak tanır. Bu yük dengeleme modu, aynı port numarasında birden çok web uygulama sunucusu çalıştırmanıza olanak tanır.

Bu örnekte, bir kullanıcı http://alanadiniz.com.tr/blog.html adresine gitmek isterse, blog uygulamasını çalıştıran bir sunucu grubu olan blog backend sunucularına yönlendirilir. Diğer istekler, başka bir uygulama çalıştırıyor olabilecek web backend sunucularına yönlendirilir.

DONANIM MI, YAZILIM MI?

Yük dengeleyiciler tipik olarak iki çeşittir: donanım tabanlı ve yazılım tabanlı. Donanım tabanlı çözüm satıcıları, genellikle özel işlemciler kullanan tescilli yazılımları sağladıkları makineye yükler. Web sitenizdeki artan trafikle başa çıkmak için satıcıdan daha fazla veya daha büyük makineler satın almanız gerekir. Yazılım çözümleri genellikle herhangi bir donanımda çalışır, bu da onları daha ucuz ve daha esnek hale getirir. Yazılımı istediğiniz donanıma veya bulut ortamlarına kurabilirsiniz.

YÜK DENGELEME ALGORİTMALARI

Sıralama (Round Robin): İstekler sırayla sunucu grubuna dağıtılır.

Ağırlıklı Sıralama (Weighted Round Robin): Sistem yöneticisi trafik işleme kapasitesi gibi ölçütlere göre her sunucuya ağırlık atamalarını sağlar. Daha yüksek ağırlığa sahip sunucular daha yüksek oranda istemci talebi alır.

En az bağlantı (Least Connection): En az sayıda etkin bağlantıya sahip kaynak, yeni gelen istekleri almaya yönlendirilir.

İstemci IP Hash (Source IP Hash): Kullanıcının (kaynak) IP'sinin hashini alarak hangi sunucunun kullanılacağını seçer. Bu, bir kullanıcının aynı sunucuya bağlanmasını sağlamak için bir yöntemdir.

Detaylı bilgi almak için